Foto: TV4

Krydda ditt brännvin


Samla in kryddor och örter till din egenkryddade snaps. Du tillverkar enkelt din egen essens genom att lägga bär eller blommor i en glasburk. Sedan häller du över så mycket brännvin att det täcker. Låt det därefter stå i rumstemperatur i en vecka. Sila sedan bort bär och blommor. Om essensen är grumlig ska man låta den stå tills den klarnat. Då häller du över essensen i en flaska så att bottensatsen blir kvar. Använd okryddat brännvin och välj ett brännvin som inte är alltför alkoholstarkt, annars kommer inte kryddsmaken till sin fulla rätt. När man väl har sin essens blandar man ut den ytterst lite åt gången i renat brännvin. Smaka dig fram tills du hittar en lagom starkt kryddad blandning. ”Hjälper inte brännvin, är det bara döden”, gammalt svenskt ordspråk.

  1. SKOGSROSMARIN är ett annat namn för skvattram, Ledum palustre, en drygt halvmeterhög buske med vita blommor som du hittar vid sjöstränder, kärr och mossar. Snapsen, guldgrön och fyllig, passar bra till bland annat vilt. Plocka toppskott på sommaren, repa av bladen och fyll en burk till en fjärdedel. Häll över brännvin, sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i två–tre veckor. Sila blandningen genom kaffefilter och smaksätt okryddat brännvin med essensen till önskad smak och ljust gyllengrön färg.
  2. TIMJAN. Thymus serpyllum, växer i doftande mattor på torra backar och stränder. Den ger en mild och kryddig snaps som med fördel kan njutas till ärtsoppan. Plocka blommande toppskott på sensommaren, helst en solig dag när det är mycket pollen i blommorna. Torka dem på torr och mörk plats eller använd dem färska. Fyll en burk till hälften med färsk eller ett par centimeter med torkad timjan. Häll över brännvin, sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i två till tre veckor. Sila blandningen genom ett kaffefilter. Smaksätt okryddat brännvin med essensen till lagom styrka och smak.
  3. VILDKÖRVEL. Spansk körvel, Myrrhis odorata, är släkt med hundkäx men är mjukluden och har kraftigare blad. Den växer ofta förvildad vid gamla gårdar, där den blir mer aromatisk än i kryddlanden. Smaken är liksom färgen fyllig. Plocka de bruna, cirka två centimeter långa fröna på sensommaren. Lägg färska eller torkade frön i en glasburk upp till ett par centimeters höjd och häll över brännvin. Sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i cirka 14 dagar. Sila blandningen genom kaffefilter och använd essensen för att smaksätta brännvinet till önskad styrka och smak.
  4. NYPON. Vildros, Rosa canina, växer i hagar, skogskanter och på ängar i södra Sverige. Nypon ger ett milt och blommigt brännvin, som passar väl så bra till kött och ost som till sill. Plocka nyponen på sensommaren, dela dem, pilla bort kärnorna och torka fruktköttet på mörk och torr plats. Fyll en burk till hälften med torkade nypon. Häll över brännvin, sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i två–tre dagar. Sila blandningen genom kaffefilter. Använd essensen för att smaksätta okryddat brännvin till önskad styrka och smak.
  5. HIRKUM PIRKUM är det folkliga namnet på johannesört, Hypericum. Dess gula blommor ger ett vackert rött brännvin med mild smak. Plocka knoppar och de nyss utslagna blommorna i juli–augusti. Lägg de färska blommorna direkt i en burk. Häll över brännvin, sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i cirka 14 dagar, vänd burken då och då. Sila blandningen genom kaffefilter och smaksätt okryddat brännvin med essensen till lagom fyllighet och färg.
  6. BESK gör du på malört, Artemisia absinthum. Den har gula små blommor och växer, förutom i kryddland, på torra ställen. Dess släkting, Artemisia maritima, anses vara mest aromatisk. Den växer på stränder men är fridlyst på vissa platser. Plocka toppskott med fullt utslagna blommor på sensommaren (de rättrogna gör det på Bartholomeidagen den 24 augusti) och torka dem på mörk och torr plats. Plocka av blommorna och lägg i en glasburk till ett par centimeters höjd. Fyll burken med brännvin, sätt på lock och låt blandningen stå varmt och ljust i cirka 14 dagar. Sila blandningen genom kaffefilter. Smaksätt brännvinet med essensen till angenäm styrka och beska – den är stark så ta det försiktigt.

Annons:

Liknande recept

  •  10 ingr

Limoncello

av Ernst Kirchsteiger
  •  4 ingr

Kantarelltoast

av Leif Mannerström
  •  5 ingr

Vildhallonmousse

av Per Morberg
  •  5 ingr