Foto: TV4

Saffransbröd


Stöt saffran med lite socker i mortel så får du ut mer smak och färg. Ju mindre mjöl du använder desto saftigare lussekatter.

  • 50 g jäst
  • 200 g margarin, smält
  • 5 dl mjölk
  • 2 paket saffran, 1 g
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1  ägg
  • ca 14 dl mjöl
  • 1  ägg till pensling
  •   russin
  •   Ugn: 225-250°
  1. Värm margarin och mjölk fingervarmt. Rör i jäst och saffran.
  2. Tillsätt salt, socker, ägg och bara så mycket mjöl att degen blir smidig. Jäs 30 minuter.
  3. Knåda den på lätt mjölat underlag. Dela den och rulla ut fingertjocka längder, skär dem i längder och forma lussekatter - eller använd halva degen till en rund kaka med snodda länder runtom.
  4. Lägg lussekatterna på plåt med bakpapper, jäs 20-30 minuter.
  5. Pensla med ägg, tryck fast russin och grädda mitt i ugnen. Lussekatter i 250° i 5-8 minuter, kakan i 225° och cirka 10-15 minuter.

Annons:

Liknande recept

Saffransbröd

av recept.nu
  •  11 ingr

Ernsts saffransbröd

av Ernst Kirchsteiger
  •  60 min
  •  9 ingr

Kardemummabullar Anettes way

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  16 ingr
  •  2h 50 min
  •  9 ingr

GI-lussebullar

av GI Viktkoll
  •  10 ingr

Ernsts saffranskrans

av Ernst Kirchsteiger
  •  15 ingr

Det fina saffransbrödet

av Anna och Fanny Bergenström
  •  13 ingr
  •  11 ingr