Mandelmusslor med kolakräm

Mandelmusslor med kolakräm
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mandelmusslor med kolakräm

15 ingredienser

Möra små pajformar fyllda med den läckraste kolakräm. Passa på och gör många, för alla går garanterat åt! Dekorera med flisad mandel, choklad eller en gräddklick och ett tinat hallon.

Ingredienser

portioner
  • 100 g skållad, skalad sötmandel
  • 2 bittermandel
  • 1,5 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Kolakräm:

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Till dekoration:

  • 1 dl vispgrädde
  • 20 hallon
  • 20 blad citronmeliss

Gör så här

  1. Skålla mandeln i kokande vatten och skala den. Mal mandeln i kvarn. Rör socker och smör vitt och pösigt. Blanda sedan i mandel, ägg och mjöl och arbeta till en smidig deg. Forma som en rulle, slå in i plastfilm och låt vila kallt i 30 minuter.
  2. Skär rullen i tunna skivor och tumma ut den i smorda små metallformar. Grädda formarna i 200° i 8-10 minuter eller tills de är guldgula. Låt kallna helt.
  3. Kolakräm: Blanda socker, sirap, vispgrädde, smör och kakao i en kastrull. Koka kolan på svag värme i 30-45 minuter. Gör ett kolaprov. Häll upp lite smet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den klar. Koka annars lite till. Rör ner vaniljsockret.
  4. Häll upp kolasmeten i de kalla små pajformarna. Servera så fort de svalnat eller ställ undan dem tills de ska serveras. Spritsa på en gräddklick vid servering samt ett hallon och en kvist citronmeliss. Tips: Använder du matberedare kan du finfördela mandeln i den, blanda ner resten av ingredienserna och köra degen direkt i beredaren.