Älggryta med smörfräst svamp

Älggryta med smörfräst svamp
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Älggryta med smörfräst svamp

19 ingredienser

Grytbitar av älg hittar vi på hösten i köttdiskarna i alla välsorterade butiker. Passa på och laga en mustig gryta och servera med svamp.

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg grytbitar av älg
  • 25 g smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk vinäger
  • 1 lagerblad
  • 5 enbär, krossade
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1-2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde

Svampfräs:

  • 200-300 g höstkantareller (eller trumpetsvamp)
  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök

Till servering:

  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Skala och tärna lök och morötter grovt. Skär köttet i stora tärningar. Bryn smöret i en rejäl stekpanna och stek köttet så det får en ordentlig stekyta. Krydda med salt och peppar. Lägg i lök och morötter och låt dem bryna med i pannan. Pudra över vetemjöl, rör om och bryn ytterligare någon minut.
  2. Koka ur pannan med vatten och vinäger. Häll sedan över kött, grönsaker och sky i en kastrull eller gryta. Tillsätt lagerblad, enbär, timjan, svartvinbärsgelé och söndersmulad buljongtärning. Spä med så mycket vatten att det nästan täcker köttet och sjud på låg värme i 1 1/2 timme.
  3. Skala och hacka schalottenlöken. Låt kantarellerna svettas i måttligt varm stekpanna tills vätskan kokat bort. Öka värmen, lägg i smöret. Fräs en stund och tillsätt den hackade löken. Fräs alltihop till vacker färg. Tillsätt grädde i grytan och koka den utan lock tills konsistensen är lagom tjock. Kontrollera om det behövs mera salt och peppar och eventuellt lite mer vinäger. Servera svampen till grytan samt kokt potatis.