Foto: TV4

Lasagne Béchamel


4

Det är lite pyssel med lasagne, men det är inte svårt att laga. Tänk bara på att varva plattorna på ena hållet ett varv och andra hållet på nästa. Då håller lasagnen ihop bättre.

  • 16  lasagneplattor
  •   Béchamelsås:
  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk
  •   salt och malen vitpeppar
  •   Bolognesås:
  • 300 g nötfärs
  • 1  burk krossade tomater
  • 1  gul lök
  • 1  morot
  • 20 g rotselleri
  • 2  vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk oregano
  • 1 krm timjan
  •   salt och malen svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl riven ost
  •   Till servering:
  •   bönor
  1. Béchamelsås
    Koka upp mjölk i en kastrull. Smält smör i en annan stor kastrull, ta av från värmen, blanda ner vetemjölet och vispa det till en jämn redning. Sätt tillbaka på värmen och späd med den kokta mjölken, lite i taget och under ständig vispning. Koka upp såsen och låt den koka minst 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
  2. Bolognesås
    Skala och hacka löken och skala och tärna moroten ytterst fint. Skala rotsellerin och riv den grovt. Fräs grönsakerna mjuka i smör, lägg i färsen och fräs den gyllenbrun. Spä med buljongen och de krossade tomaterna. Krydda såsen med örtkryddorna, tillsätt tomatpurén och pressa ner vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Krydda med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 200°. Varva köttfärssås, béchamelsås och lasagneplattor i en smord, ugnssäker form. Avsluta med béchamelsåsen, strö över ost och grädda i ugn i 45–50 minuter.

Annons:

Klassisk lasagne

av recept.nu
  •  20 ingr
  •  22 ingr

Gunillas lasagne

av recept.nu
  •  20 ingr

Skaldjurslasagne

av recept.nu
  •  11 ingr
  •  10 ingr

Rullsylta

av recept.nu
  •  15 ingr