Udonnudlar med majskyckling, wokade grönsaker och röd curry

Udonnudlar med majskyckling, wokade grönsaker och röd curry
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Udonnudlar med majskyckling, wokade grönsaker och röd curry

25 ingredienser

Asiatisk blandning för västerländska smaklökar. Hettan i såsen till de japanska nudlarna mildras på thailändskt vis av kokosmjölk. Hittar du inte galangarot kan du använda färsk ingefära i stället. Det smakar inte riktigt likadant men används på samma sätt.

Ingredienser

portioner
  • 4 majskycklingbröst med skinn och ben
  • salt
  • svartpeppar
  • olja, till stekning
  • 350 g udonudlar

Sås:

  • 2 schalottenlökar
  • 4 stjälkar citrongräs
  • 3 cm galangarot (eller ingefära)
  • 6 limeblad
  • 2-3 tsk röd currypasta
  • olja, till stekning
  • 2 msk rörsocker
  • 2-3 msk limefrukt, saft, pressad
  • 3 dl hönsbuljong
  • 1 msk majasstärkelse
  • 1 msk vatten
  • 1 burk kokosmjölk [400 ml]
  • salt (eller thailändsk fisksås)

Wokgrönt:

  • 2 gula paprikor
  • 150 g sockerärtor
  • 1 morot (stor)
  • 150 g mungbönsgroddar
  • rapsolja, att woka i
  • salt (eller fisksås)

Till garnering:

  • 2 msk färsk koriander, strimlad

Gör så här

  1. Skala och skiva schalottenlöken. Krossa citrongrässtjälkarna och skiva dem. Skala galangarot/ ingefära och skiva den och limebladen grovt. Fräs lök och currypasta i olja i en gryta och tillsätt råsockret. Slå över limesaft och hönsbuljong och lägg i citrongräs, limeblad och galangarot / ingefära. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Rör samman majsstärkelse och vatten och red av blandningen. Dra av grytan från spisen och låt blandningen dra i ca 20 minuter. Sila av buljongen i en ny kastrull, tillsätt kokosmjölken och koka upp. Krydda med salt eller fisksås.
  2. Värm ugnen till 175 °. Torka av och krydda kycklingbrösten med salt och peppar. Stek skinnsidan gyllenbrun i olja, vänd sedan bröstet och stek den andra sidan. Lägg kycklingbitarna i en ugnssäker form och efterstek i ugnen till en innertemperatur på 66 °, ca 12–15 minuter. Ta sedan ut kycklingen och låt den vila. Skär i tjocka skivor till servering.
  3. Skär paprikan i grova bitar och ta bort kärnorna. Skär bort ändarna på sockerärterna snett över. Skala och skär moroten i mycket tunna skivor. Woka paprika och morot i het rapsolja ca 1 minut. Lägg i sockerärter och mungböngroddar och woka ytterligare 1⁄2 minut. Krydda grönsakerna med salt eller fisksås.
  4. Koka udonnudlarna al dente, 6–8 minuter, värm upp såsen och lägg i nudlarna. Servera nudlarna i en djup tallrik med sås i bottnen, därefter wokgrönt och överst kyckling. Garnera med koriander.