Foto: TV4

Bitok à la Russe


4

Pröva att steka ryska köttbullar i stället för mammas. De här har en len sås som är syrlig av crème fraiche. Till serveras ett grönsaksris.

  •   Färs:
  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 2  vita brödskivor
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1  gul lök
  •   salt och malen vitpeppar
  • 1/2 krm riven muskotnöt
  •   smör att steka i
  •   Grönsaksris:
  • 4  port långkornigt ris
  • 1/2  morot
  • 50 g rotselleri
  • 1  purjolök
  •   smör
  •   Sås:
  • 1/2  gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl créme fraiche
  •   salt och malen vitpeppar
  1. Sås
    Finhacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Dofta över lite mjöl. Tillsätt crème fraiche. Koka några minuter. Krydda med salt och nymalen peppar.
  2. Grönsaksris
    Koka riset. Ansa, skölj och finstrimla morot, rotselleri och purjolök. Fräs grönsaksstrimlorna snabbt i lite smör. Rör ner dem i det nykokta riset.
  3. Smula brödskivorna. Häll i mjölken över brödet. Riv i löken. Lägg i färsen, salt, peppar och riven muskotnöt och blanda. Forma 12 platta bullar och stek dem 2-3 minuter på varje sida. Servera med grönsaksriset och häll såsen runt om.

Annons:

Liknande recept

Köttbullar á la GI

av GI Viktkoll
  •  50 min
  •  10 ingr
  •  12 ingr
  •  12 ingr
  •  6 ingr
  •  7 ingr