Foto: TV4

Tjälknöl


4

Tjälknölen är resultatet av en smått genial tillagningsmetod, där det fortfarande frysta köttet steks i ugn, länge och på låg temperatur. Tjälknöl är praktiskt och trevligt att bjuda på till större kalas och på en buffé. Serverar du den som varmrätt passar såväl potatisgratäng som potatissallad som tillbehör. Du kan laga tjälknöl av vilt- eller nötkött.

  • 1 kg benfritt kött av innanlår
  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 2 msk socker
  • 1  lagerblad
  • 1 tsk krossad svartpeppar
  • 2 msk krossade enbär
  1. Djupfrys köttet. Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 100°. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter ca 2 timmar när köttet tinat, ta ut köttet när termometern visar 65°.
  2. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke. Häll den heta lagen över köttet och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i 4–5 timmar.
  3. Ta upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.

Annons:

  •  11 ingr
  •  30 min
  •  15 ingr
  •  ca 2h
  •  17 ingr
  •  10 ingr
  •  16 ingr
  •  8 ingr