Smal laxpudding

Smal laxpudding
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Smal laxpudding

11 ingredienser

Lax är ännu en så kallad fet fisk men med enbart nyttigt fett. Dock, jämfört med många andra feta livsmedel är lax mager mat. Hemligheten med en läcker laxpudding är att den ska vara riktigt saftig - så snåla inte med mjölken. Riktig smalmat blir laxpuddingen om du byter ut det skirade smöret mot fisk- och vitvinsfond med massor av hackad dill och purjolök.

Ingredienser

portioner
  • 350-400 g lenrimmad lax
  • 8-10 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 0,5 kruka färsk dill
  • 3 ägg
  • 4 dl lättmjölk
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl vatten, kokande
  • 1 msk fisk- och vitvinsfond
  • 1 dl dill, hackad
  • 0,5 dl purjolök, hackad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Skär laxen i tunna skivor. Skala och skiva potatisen tunt. Skala lökarna - finstrimla den ena och hacka den andra.
  2. Bred ut den finstrimlade löken i bottnen på en form så slipper du smörja formen. Lägg på ett lager potatis, ett lager lök, ett lager finhackad dill och bred ut laxen ovanpå. Avsluta med ytterligare ett lager potatis.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och svartpeppar och slå över laxpuddingen. Grädda i nedre delen av ugnen, 50-60 minuter, tills potatisen är mjuk. Spä med mer mjölk under gräddningen om puddingen ser torr ut. Koka upp vatten och fiskfond. Smaksätt med dill och purjolök och servera skyn till laxen.