Kaviargravad strömming

Kaviargravad strömming
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kaviargravad strömming

10 ingredienser

Att grava strömming är ett trevligt sätt att anrätta fisken. Först läggs den i en gravningslag, sedan i en ättikslag. Servera gravad strömming som bufférätt eller som huvudrätt med nykokt färskpotatis.

Ingredienser

portioner
  • 600 g strömmingsfilé

Gravningslag:

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt

Ättikslag:

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 dl olja
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 msk vitpeppar, krossad

Gör så här

  1. Gravning: Blanda ättiksprit, vatten och salt till gravnings-lagen. Dra skinnet av strömmingarna och lägg filéerna i lagen. Låt dem därefter ligga kallt över natten. Rör om några gånger så att strömmingen blir jämnt gravad.
  2. Blanda ättiksprit, strösocker, vatten, olja, salt och vitpeppar till ättikslagen. Ta upp strömmingen ur gravnings-lagen och låt den rinna av väl. Lägg lite av dillen i bottnen på en glasburk. Varva strömming och dill ovanpå. Häll över ättikslagen.
  3. Låt stå i kyl i ett dygn innan den serveras.