Till det färdigköpta rökta renköttet serverar vi en hemlagad rödvinssky. Den tar lite tid att åstadkomma, så planera i god tid. Klyftpotatis smakar bra till.
Rödvinssky: Skala löken och moroten och hacka dem grovt. Smält 1 dl av sockret i en tjockbottnad kastrull så att det blir nötbrunt. Tillsätt lök och morot och låt det bli lätt brunt under omrörning, 3-4 minuter. Ta av från värmen och häll försiktigt i buljong och vin. Sänk värmen och kok ihop till 4 dl. Det tar ca 1 timma. Sila och tillsätt äppelmoset.
Skär bort fästet och dela sedan svartrötterna i tre delar. Skala bitarna med potatisskalare och lägg dem efter hand i vatten med pressad citronsaft. Koka upp vatten i och lägg i svartrötterna och låt dem koka i 20 minuter. Häll av det mesta av vattnet och håll varmt. Skala palsternackan och skär den i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten och håll varmt.
Blanda samman crème fraîche och pepparrot. Skiva upp reninnanlåret i tjocka skivor. Lägg lite av rödvinsskyn på varma tallrikar och fördela renköttet, palsternackorna och svartrötterna på tallrikarna. Klicka på pepparrotscréme frâiche på rötterna och dekorera med gräslök.