Höstens vilda gryta

Höstens vilda gryta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Höstens vilda gryta

12 ingredienser

Allt vilt kött passar i den här grytan. Älg, hjort, rådjur – eller nötkött. Gör en stor sats, den blir bara godare om den får stå till sig och resterna kan frysas in.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg älgkött (eller högrev)
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl buljong, från tärning
  • 2 dl rött vin
  • 15 enbär
  • 1 lagerblad
  • 4 gula lökar
  • 1 förp kantareller
  • 2 paprikor, små (röd och grön)
  • ca 1 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar. Krydda med salt och peppar och bryn det i en stekpanna innan det läggs över i en stekgryta. Pudra över mjölet.
  2. Vispa ur stekpannan med buljongen och slå den över köttet. Lägg enbär och lagerblad i grytan, lägg lock på och låt den småputtra.
  3. Skala och klyfta löken, bryn den i stekpannan och lägg i grytan. Gör likadant med den avrunna svampen. Koka ur pannan med vinet och slå i. Rör om och låt grytan småkoka tills köttet är mört.
  4. När grytan är nästan klar läggs grovskuren paprika i och får koka mjuk. Runda av med en rejäl skvätt grädde.