Bryggarens vilda gryta

Bryggarens vilda gryta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Bryggarens vilda gryta

19 ingredienser

Grytan blir godast om köttet får marinera över natten innan det tillagas. Denna vilda gryta går även att laga med såväl älg som nötkött. Har du inte matättika hemma, blanda 1 del ättikssprit (12%) med 6-7 delar vatten.

Ingredienser

portioner
  • 1 hare styckad (eller kanin)
  • salt
  • peppar
  • 150 g bacon, strimlat
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 1 morot, skivad
  • 1 tsk timjan
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 buljongtärning
  • 1 dl vatten
  • ca 10 katrinplommon
  • 2 tsk dijonsenap

Marinad:

  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1 morot, skivad
  • 1 klyfta rotselleri, tärnad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 lagerblad
  • 33 cl öl (eller porter)
  • 0,5 dl matättika 3 %

Gör så här

  1. Blanda marinaden, lägg i köttet, låt dra 1 dygn i kyl. Ta upp köttet, slå bort marinaden.
  2. Fräs först baconet, därefter lök och morot och lägg detta i en gryta. Krydda köttet, bryn och lägg det i grytan. Strö på timjan, slå i buljong och grädde. Småkoka under lock tills köttet är mört, en dryg timme. Lägg i plommonen efter halva tiden.
  3. Ta upp köttet, smaka av såsen med senap och slå såsen över köttet. Potatiskroketter är gott till.