Foto: TV4

Plättar


4

Enligt traditionen ska plättar vara litet lyxigare än vanliga pannkakor, med andra ord innehålla lite mera grädde, smör och ägg. Plättar är ärtsoppans efterrätt på torsdagen, och de ska serveras i en liten trave; en lagg ger det heliga talet sju, alltså får en lagg bli en portion.

  • 2 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 2  ägg
  • 1 krm salt
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör
  •   +smör till laggen
  1. Vispa vatten, mjöl och ägg till en slät mjuk deg och salta. Smeten blir bäst om den får svälla en stund eller till och med över natten.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Späd smeten med grädde och smält smör.
  3. Hetta upp plättlaggen och fördela en liten klick smör i varje rundel. Häll i 2 msk smet i varje rundel och grädda plättarna. De ska vara torra på en sida innan de vänds. Trava varje lagg för sig och håll plättarna varma till servering.

Annons:

Anettes saffranspannkaka

av Anette Rosvall
  •  16 ingr
  •  10 ingr

Pösiga vaniljplättar

av Denise Rudberg
  •  9 ingr

Kokosplättar

av Anna Skipper
  •  6 ingr
  •  13 ingr

Pannkaka

av recept.nu
  •  7 ingr
  •  10 ingr
  •  12 ingr