Korngrynssoppa

Korngrynssoppa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Korngrynssoppa

14 ingredienser

Den här soppan påminner lite om gulaschsoppa. Du kan laga den av antingen bulgur, krossat vete, krossat bovete, råris – eller som sagt korngryn. Tänk på att korngryn eftersväller, så var beredd på att späda soppan allteftersom den står och drar.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl korngryn
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 purjolök
  • 1-2 l grönsaksbuljong
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 msk tomatpuré
  • olivolja
  • salt
  • vitpeppar
  • 100 g blomkål

Gör så här

  1. Ansa, skala och skiva morot, lök, paprika, blomkål och purjo. Skala vitlöken. Fräs grönsakerna i en skvätt olja i en rejäl kastrull. Skölj korngrynen och tillsätt dem. Pressa ner vitlöken.
  2. Rör ner paprikapulver och tomatpuré. Häll på 1 liter buljong. Låt soppan småkoka under lock på svag värme i 30–45 minuter eller tills korngrynen är ätmjuka.
  3. Krydda med salt och peppar. Späd eventuellt med mer buljong. Toppa med ett par droppar olivolja och färska kryddor eller purjo.