Fasan med sötpotatis och kokbanan

Fasan med sötpotatis och kokbanan
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fasan med sötpotatis och kokbanan

12 ingredienser

I Guinea lagar man gärna sin viltfågel med matbananer. Vi har använt fasan men man kan också köpa lite större kyckling. Vanliga bananer blir för söta och mosiga att använda i grytan, så köp kokbananer (finns i välsorterade matbutiker). Servera grytan med kokt ris.

Ingredienser

portioner
  • 1 fasan (eller kyckling)
  • 3 sötpotatisar
  • 2 kokbananer
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 tomater
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 lagerblad
  • 3 dl kycklingbuljong

Gör så här

  1. Dela kycklingen i 8-10 bitar. Skala och hacka löken och vitlöken. Lägg tomaterna i kokande vatten i 1/2 minut och sedan i kallt vatten. Dra av skalen och skär tomaterna i skivor.
  2. Bryn kycklingen i olja i en gryta. Lägg i löken och vitlöken och låt det fräsa i 1 minut. Sätt till tomatskivorna, salt, kajennpeppar, paprikapulver, lagerblad och buljong. Lägg på lock och koka grytan i 30 minuter.
  3. Skala sötpotatisen och matbananerna. Skär dem i 2 cm stora bitar. Lägg ner dem i grytan och koka med i 10-15 minuter tills de känns mjuka.