Rödvinsgryta med friterade potatisbollar

Rödvinsgryta med friterade potatisbollar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rödvinsgryta med friterade potatisbollar

20 ingredienser

Visst kan du laga bara den mustiga grytan, som serveras med lättkokta rotfruktsstrimlor. Men vill du göra det extra festligt är det trevligt att servera friterade potatisbollar till.

Ingredienser

portioner
  • 800 g högrev
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl buljong
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk färsk timjan
  • 4-5 enbär
  • smör, till stekning
  • 1 morot
  • 40 g kålrot
  • 2 palsternackor

Potatisbollar:

  • 10 potatisar, kalla
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm muskot, riven
  • 1 dl ströbröd
  • olja, till fritering

Gör så här

  1. Tärna högreven i 3-cm bitar. Bryn köttet och lägg över det i en gryta och pudra mjöl över. Häll på buljong och vin, lägg i lagerblad, timjan och enbär och koka upp. Låt grytan sjuda i 45 minuter. Krydda med salt och peppar och fiska upp enbären precis före servering.
  2. Potatisbollar: Riv potatisen fint och blanda det med 1 dl vetemjöl och 1 ägg, krydda med salt och muskot. Forma bollar, panera dem i resten av vetemjölet, ägg och ströbröd och fritera dem gyllenbruna i olja. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  3. Skala och skär grönsakerna i strimlor. Koka upp lättsaltat vatten och koka strimlorna mjuka några minuter. Strö strimlorna över köttet och servera med potatisbollar.