Foto: TV4

Ost- och skinkpaj


6

En klassisk paj med ost och skinka passar bra som lunch, supé eller utflyktsmat. En matberedare är till god hjälp när du ska göra degen, den snabba ihopblandningen i maskin ger ett frasigt och lätt pajskal. Gott till är sallad med krispiga ingredienser, som isbergssallat och rädisor.

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 1-2 msk iskallt vatten
  •   Fyllning:
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl strimlad skinka
  • 4  ägg
  • 4 dl mjölk
  •   salt och malen svartpeppar
  1. Lägg i mjöl, smör och salt i en matberedare och kör på full fart i 5–6 sekunder. Häll i det kalla vattnet och kör tills det blir en degboll. Ta upp degen och lägg i en plastpåse, låt den vila i kylskåp i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200° och smörj en pajform. Kavla ut degen och tryck ut den i formen, förgrädda pajskalet i 10–15 minuter.
  3. Lägg i strimlad skinka och riven ost. Vispa ihop ägg och mjölk och krydda med salt och svartpeppar. Häll blandningen över osten och skinkan och grädda pajen i ca 40 minuter, tills äggen har stelnat.

Annons:

Liknande recept

Pizzasnurror

av recept.nu
  •  17 ingr

Snabba räksoppan

av recept.nu
  •  15 ingr
  •  20 min + 2 h
  •  15 ingr

Paj med getost och grönt

av Håkan Larsson
  •  12 ingr
  •  11 ingr
  •  28 ingr