Kotletter med svampsås

Kotletter med svampsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kotletter med svampsås

11 ingredienser

Så enkelt och så gott! Detta är ingen mat för barnkalas eller tjejträff, men passar desto bättre för alla andra middagar. Alla gillar nämligen en saftig fläskkotlett med en god sås! Vill du förbereda i god tid så stek gärna köttet till hälften och gör såsen klar. Då kan alltsammans gratinera i ugn strax före servering. Det är gott med små kokta eller stekta potatisar till denna rustika måltid.

Ingredienser

portioner
  • 4 fläskkotletter
  • paprikapulver
  • 400 g champinjoner (små)
  • 2 msk smör
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl mellangrädde
  • 3 msk portvin (eller madeira)
  • ost, riven
  • salt
  • peppar
  • Ugn: 250°

Gör så här

  1. Krydda kotletterna, stek dem ca 3 min på var sida. Slå ca 3/4 dl vatten i stekpannan och låt dem småputtra under lock 2-3 min. Lägg över i ugnsform och sila skyn över.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Skiva hälften av svampen. Fräs den med smör i en kastrull tills all vätska kokat in. Pudra över mjölet, späd med grädde och småkoka 10 min. Krydda med salt och peppar samt ev. vin.
  4. Slå såsen över kotletterna, strö på ost. Gratinera tills osten smält.
  5. Servera med stekt potatis och bryn resten av svampen till.