Helstekt oxfilé med aubergine

Helstekt oxfilé med aubergine
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Helstekt oxfilé med aubergine

14 ingredienser

En riktig festmåltid.

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxfilé, i bit
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • malen svartpeppar
  • 2 aubergines
  • några färska salviablad

Rödvinssås:

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl rött vin
  • 2,5 dl köttbuljong
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Rödvinssås: Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull och fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan och spä redningen med buljong och vin, lite i taget, under omrörning. Krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter, rör om då och då. Sila såsen före servering.
  2. Oxfilé: Värm ugnen till 200°. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filén tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 61° och 63 °. Då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet rött, stoppa vid 59°. Vill du ha köttet helt genomstekt, låt det stå tills temperaturen är närmare 70°.
  3. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.
  4. Skär auberginerna i klyftor och baka dem i ugnen tillsammans med oxfilén. Lägg upp aubergineklyftorna på varma tallrikar, lägg på skivor av oxfilé och droppa över lite av såsen. Dekorera med salviablad och servera resten av såsen separat.