Foto: TV4

Helstekt oxfilé


6

Det allra godaste sättet att tillreda en oxfilé är att steka den hel i ugnen. En termometer underlättar för att få filén steks exakt så som du önskar. Hittar du en hel filé, så passa på att laga hela. En pytt på överbliven oxfilé är verklig lyx!

  • 1 kg hel oxfilé
  • 3 msk smör till stekning
  •   salt
  •   malen vitpeppar
  •   malen svartpeppar
  1. Sätt ugnen på 200°. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.
  2. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filén tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 61° och 63 °. Då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet rött, stoppa vid 59°. Vill du ha köttet helt genomstekt, låt det stå tills temperaturen är närmare 70°.
  3. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.

Annons:

Helstekt biff

av recept.nu
  •  6 ingr
  •  12 ingr
  •  8 ingr
  •  50 min
  •  12 ingr

Kycklingpytt

av recept.nu
  •  13 ingr