Gulaschsoppa har blivit så förknippad med sportlov och skidåkning att det finns barn som kallar den för ”slalom-soppa”. Vill du ha en matigare soppa serverar du den med klimp.
Skala och finhacka den gula löken. Skär köttet i kuber. Bryn löken i fettet tills den är gyllenbrun. Tillsätt paprikapulver, spiskummin och kött samt den rårivna potatisen. Låt puttra under lock i 10 minuter. Rör om ofta!
Tillsätt tomatpuré och 3 dl av buljongen. Sjud ytterligare i ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Skär potatisen och den urkärnade paprikan i bitar. Tillsätt dem och resterande buljong. Låt soppan koka tills potatisen är helt färdig.
Klimp
Arbeta samman mjöl och ägg. Tillsätt salt medan du knådar degen smidig med händerna.
När soppan är nästan färdig nyperdu av små bitar av degen som tillsätts soppan direkt. Sjud ytterligare 10 minuter. Servera soppan rykande het.