Foto: TV4

Gryta med oxlägg


6

Alla grytor som inte innehåller grädde kan betraktas som smalmat. Det är kött, grönsaker och buljong med kryddor. Perfekt att göra storkok av eller servera många och så kan man frysa in det som blir över.

  • 1 1/2 kg oxlägg, sågad i 2 cm tunna skivor
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 dl buljong
  • 8-10 små steklökar
  • 2  vitlöksklyftor, krossade
  • 2 burkar hela tomater
  • 2 små lagerblad
  • 2 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • 1 stor morot
  • 100 g rotselleri
  •   persilja
  •   salt och peppar
  1. Krydda köttet med salt och peppar på båda sidor och bryn det därefter i en panna med matfett. Lägg över det i en stekgryta och pudra över mjölet.
  2. Bryn därefter de skalade lökarna och lägg i grytan. Strimla moroten och sellerin, bryn strimlorna hastigt och lägg i grytan. Lägg också i vitlök och kryddor och slå på buljongen och spadet från tomaterna.
  3. Låt grytan småputtra under lock tills köttet är mört, vilket tar 1 1/2-2 1/2 timme. (Fläsklägg den kortare tiden.) Lägg tomaterna i grytan när den är nästan färdig och låt dem hettas upp.

Annons:

Liknande recept

  •  20 ingr
  •  10 ingr

Gravy

av Jens Linder
  •  10 ingr
  •  11 ingr

Gryta på lägg

av recept.nu
  •  15 ingr
  •  14 ingr

Lättlagad grönsakspaté

av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
  •  12 ingr