Friterade revbensspjäll med sötsur sås

Friterade revbensspjäll med sötsur sås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Friterade revbensspjäll med sötsur sås

10 ingredienser

De här spjällen ska friteras, och det kan du göra i en stor gryta. Du kan även krydda spjällen enligt receptet och steka dem i 225° ugn och servera såsen till. Traditionellt äts den här rätten som förrätt, men spjällen är mycket goda som huvudrätt med kokt ris till.

Ingredienser

portioner
  • 500 g tjockskuret revbensspjäll
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 1 msk risvin (eller sherry)
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 0,5 tsk salt

Sås:

  • 1,5 msk kinesisk soja
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk vinäger
  • olja, till fritering

Gör så här

  1. Skär spjället mellan varje ben till cm-tjocka bitar. Blanda samman soja, vin och salt. Tillsätt majsstärkelse och pensla köttbitarna med blandningen. Hetta upp friteringsfettet och fritera hälften av köttet i 30 sekunder. Ta upp det och lägg i resten när fettet åter är hett. Ta även upp denna omgång.
  2. Hetta upp fettet ännu en gång, och denna gång läggs allt kött i. Fritera i 50 sekunder eller tills köttbitarna är gyllenbruna. Lägg upp dem på ett varmt fat.
  3. Blanda sojan med socker och vinäger till såsen och värm upp såsblandningen i en kastrull. Rör ut resten av majsstärkelsen i lite vatten till en redning. Rör ner stärkelseredningen i såsblandningen och rör tills såsen är slät. Häll den över köttet.