Foto: TV4

Fläskstek med gräddsås


4

Tillagningstiden kan variera, beroende på om du får tag i en rund, bullig stek eller en avlång. Ett tips är att köpa en stek på lite mer än ett kilo och spara överblivet kött till exempelvis pålägg eller en pytt i panna. Välj vilken sorts grädde du vill använda efter fetthalt.

  • 1 kg fläskstek utan ben
  •   salt och malen vitpeppar
  •   Sås:
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl köttbuljong
  • 1 dl grädde
  •   kinesisk soja
  •   salt och malen vitpeppar
  •   Till servering:
  •   äppelmos
  •   lingonsylt
  •   kokta grönsaker
  1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in fläsksteken med salt och peppar runt om och placera den på ett galler i en ugnssäker form eller långpanna. Ställ in i ugnen, slå vatten i formen och stek till en innertemperatur på 72°, det tar 1–1 1/2 timme. Fyll eventuellt på mer vatten i långpannan om det kokar torrt.
  2. Svep in steken i aluminiumfolie och håll den varm. Ta tillvara skyn som bildats i formen och fyll på med tärningsbuljong så att det blir 4 dl. Smält smöret till såsen i en kastrull, ta av från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka redningen på värmen och vispa ner buljongen, lite i taget. Häll i grädden och krydda med soja, salt och peppar, koka upp såsen och låt puttra på svag värme ca 5 minuter.

Annons:

Brunsås

av recept.nu
  •  6 ingr
  •  2h
  •  23 ingr
  •  14 ingr
  •  14 ingr
  •  12 ingr
  •  7 ingr