Foto: TV4

Burgundisk köttgryta


8

Att grytan är burgundisk betyder att den är kokt i vin – ett franskt arv med andra ord. Låt grytan puttra länge så att köttet blir mört och servera med kokt potatis eller fullkornsris.

  • 1 1/2 kg högrev
  • 1 paket bacon
  • 1 stor morot, finhackad
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl buljong, het
  • 6 dl rött vin
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 glas syltlök (ca 130 g)
  • 1 burk hela tomater (ca 425 g)
  •   persilja
  •   salt och peppar
  1. Skär ren högreven och dela den i stora kuber. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det med matfett i en stekgryta. Tag upp det och lägg det åt sidan.
  2. Strimla baconet och fräs det i grytan, tillsätt sedan morötter, lök och vitlök. Rör om och låt det fräsa 4-5 minuter. Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och vin och rör om ordentligt.
  3. Sjud tills det hela tjocknar och späd med mer vätska om så behövs för att såsen ska bli lagom simmig. Smaka av med salt och peppar samt timjan och tomatpuré.
  4. Lägg i köttet och vänd ett par varv med en träsked. Låt köttet puttra i grytan ca 1 1/2 timme eller tills köttet är klart. Skumma om så behövs.
  5. När grytan är klar vänder man ner syltlök och tomater utan sitt spad och låter det hela hettas upp. Klipp persilja över.

Annons:

Liknande recept

  •  31 ingr
  •  1h 30 min
  •  11 ingr
  •  16 ingr
  •  18 ingr

Burgundisk gryta

av Solveig Ternström
  •  50 min
  •  17 ingr
  •  13 ingr

Filégryta

av recept.nu
  •  12 ingr
  •  11 ingr