Foto: TV4

Bœuf Bourguignon


4

En hel flaska rött vin ska det vara i den här grytan. Alkoholen kokar bort och kvar blir den mustiga vinsmaken. Bjud kokt potatis eller pasta till samt ett gott bröd.

  • 1 kg oxkött av innanlår
  •   smör, olivolja
  • 1  gul lök
  • 1  morot
  • 1  bit rotselleri
  • 1 msk vetemjöl
  • 1  vitlöksklyfta
  • 1  flaska rödvin
  • 1 tsk timjan
  • 1  lagerblad
  • 1  purjolök
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 100 g rimmat sidfläsk
  •   salt och malen vitpeppar
  • 8  steklökar
  • 100 g färska champinjoner
  • 1 msk vetemjöl
  •   färsk timjan
  •   smör och olja till stekning
  1. Strimla sidfläsket och bryn det. Skär köttet i stora fyrkantiga bitar. Skala och ansa lök, morot och selleri och skär dem i bitar. Bryn köttet i en gryta i smör och olja tillsammans med grönsakerna. När köttet börjar få färg, strö över lite mjöl och tillsätt en krossad vitlöksklyfta. Fräs 1 minut.
  2. Ansa, skölj och skär purjolöken i bitar. Häll på vinet på grytan så det täcker köttet, tillsätt timjan, lagerblad, purjolök, tomatpuré och soja samt sidfläsk. Krydda med salt och peppar. Lägg på locket och låt koka långsamt tills köttet känns mört, ca 45-60 minuter.
  3. Ansa champinjonerna, skär dem i klyftor och skala och ansa smålökarna. Stek smålökarna och champinjonerna gyllenbruna, tillsätt hälften i grytan och spara resten till garneringen. Låt grytan koka ytterligare ca 10 minuter. Garnera med champinjoner, smålök och timjan. Servera direkt ur grytan.

Annons:

Liknande recept

  •  19 ingr

Torskrygg bourguignon

av Louise Johansson
  •  1,5 h
  •  23 ingr

Bœuf bourguignon

av Danyel Couet
  •  20 ingr
  •  20 ingr

Portvinssås

av recept.nu
  •  7 ingr

Boeuf Bourguignon

av Fredrik Eriksson
  •  1 dygn i marinad + ca 2,5 h
  •  18 ingr
  •  25 ingr

Boeuf Bourguignon

av Mange Schmidt
  •  1h
  •  14 ingr