Selianka, rysk laxsoppa

Selianka, rysk laxsoppa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Selianka, rysk laxsoppa

19 ingredienser

Att koka buljong på lax är lite ovanligt för oss svenskar. Vi väljer oftast andra fiskar vars skrov inte ger så mild smak. Här används i alla fall laxbuljong i en klassisk soppa med recept från Ryssland. Där serveras smetana, syrad grädde till. Den går bra att ersätta med crème fraiche eller gräddfil.

Ingredienser

portioner

Laxbuljong:

  • 300 g ben och skrov av lax
  • 1,5 l vatten
  • 0,5 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad

I soppan:

  • 200 g laxfilé
  • 0,5 morot
  • 0,5 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 rödbetor
  • 0,5 dl matolja
  • 1 dl kokspad, från rödbetorna
  • 1 msk kapris
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • smetana (gräddfil eller crème fraiche)
  • dill

Gör så här

  1. Tvätta rödbetorna noga och borsta dem ordentligt. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten. Det tar ca 20- 30 minuter. Spara 1 dl av kokvattnet och skala rödbetorna när de svalnat lite. Strimla dem sedan.
  2. Laxbuljong: Skala moroten och skär den i bitar. Skölj, ansa och skiva purjolöken. Lägg åt sidan hälften av varje. Skölj laxbenen noga och lägg i en kastrull tillsammans med morot, purjolök, vitpeppar, lagerblad och salt. Slå på 1 1/2 liter vatten. Låt koka upp och sjuda i 20 minuter. Sila laxbuljongen genom finmaskig sil.
  3. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i strimlor. Strimla resten av purjolöken och moroten. Skär laxfilén i tvåcentimeterskuber. Hetta upp oljan i en kastrull, fräs morot, purjolök och vitlök utan att det tar färg. Häll på buljongen och 1 dl av rödbetsspadet och låt alltsammans koka ihop utan lock i ca 10 minuter. Tillsätt laxkuberna, rödbetsstrimlorna och kaprisen och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Krydda soppan med salt och nymalen peppar. Servera soppan med smetana, gräddfil eller crème fraiche och dill.