Piggvar med hollandaise

Piggvar med hollandaise
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Piggvar med hollandaise

6 ingredienser

Enklare kan det inte bli, ingenting mer behövs, saltet finns redan i fisken och den blir helt fantastisk. Smält smör med pepparrot smakar fin till. Vill man ha lite extra lyx serverar man fisken med den här goda hollandaisesåsen.

Ingredienser

portioner
  • 1 piggvar (stor minst 2 kg)

Sås:

  • 200 g smör (eller margarin)
  • 4 äggulor
  • 1 msk vatten
  • citron, saft
  • cayennepeppar

Gör så här

  1. Skölj fisken och lägg den direkt i en långpanna utan folie, fett eller vatten. Sätt in fisken i ugnen på 100 grader och beräkna koktiden till 1 timme per kilo.
  2. Smält smöret i vattenbad och håll en jämn svag värme.
  3. Vispa äggulor och vatten i en annan kastrull över vattenbad tills blandningen tjocknar.
  4. Rör ned det smälta smöret i äggblandningen och var noga med att hålla samma temperatur på de båda blandningarna. Rör hela tiden annars kan såsen lätt skära sig och ta bara lite smör i taget.
  5. Krydda med citronsaften och en doft cayenne. Såsen kan ej värmas.