Skala och skär löken i klyftor. Skär citronen i bitar. Skala och skär moroten i slantar. Koka upp vatten i en avlång fiskgryta. Tillsätt lök, citron, ättiksprit, lagerblad, morotsslantar, vit- och svartpepparkorn samt salt. Låt koka ett par minuter.
Ta ur laxen och klipp bort gälarna. Skölj noga. Är skinnet mycket halt, tvätta laxen i lite ättika. Lägg ner laxen i spadet i fiskgrytan och låt den sjuda sakta i 30 minuter. Skumma då och då. Pröva om laxen är färdig genom att känna om köttet släpper ryggbenet. Servera laxen varm med kokt färskpotatis och sås.
Vill du servera laxen kall, låt den svalna i spadet. Ta upp den och dra loss skinnet. Lös upp gelatinbladen i kokspadet. Pensla laxen med gelatinblandningen. Dekorera med skivad gurka och skivade rädisor. Ställ kallt till servering.