Halländsk laxpudding

Halländsk laxpudding
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Halländsk laxpudding

10 ingredienser

I den halländska laxpuddingen är den traditionella, skivade potatisen utbytt mot nykokt pressad.

Ingredienser

portioner
  • 225 g lättrimmad lax
  • 1 kg potatis
  • 0,5 gul lök
  • 1 kruka färsk dill
  • 4 msk smör
  • 2 ägg
  • 0,5-1 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • ströbröd, till formen

Gör så här

  1. Skär laxen i trecentimeterskuber och koka den några minuter. Skala löken och hacka den fint. Fräs den gyllene i lite smör. Hacka dillen. Mosa laxen med en gaffel och blanda med löken. Blanda i hälften av dillen.
  2. Skala och koka potatisen. Pressa den nykokta potatisen. Blanda i ägg, grädde och laxblandning till en smet. Smaksätt med nymalen peppar och salt.
  3. Häll smeten i smord och bröad form. Strö över lite ströbröd och klicka över lite smör. Grädda 30–40 minuter i 200°. Häll över lite smält smör och lägg på finhackad dill.