Grillad snabbgravad lax med senapssås

Grillad snabbgravad lax med senapssås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Grillad snabbgravad lax med senapssås

14 ingredienser

Den här laxen kan du inte äta som vanlig gravlax, snabbgravningen är bara en smaksättning. Gott till är färskpotatis och gravlaxsås.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lax
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 2 tsk vitpeppar, krossad
  • 1 kruka färsk dill

Gravlaxsås:

  • 5 msk svensk senap
  • 4 msk vinäger
  • några droppar hp-sås
  • några droppar worcestersås
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 dl matolja
  • 2 krukor dill

Gör så här

  1. Snabbgravad lax: Blanda samman socker, salt och vitpeppar. Skär laxen i skivor, men låt skinnet sitta kvar. Skär bort och dra loss alla stora ben. Klappa in kryddblandningen i laxen. Hacka dillen fint och klappa in den också. Lägg laxen att snabbgrava i en plastpåse i kylen, en timme räcker för att få god smak, men laxen kan ligga över natten om du vill förbereda.
  2. Gravlaxsås: Rör samman senap, vinäger, HP-sås, worcestershiresås, socker, salt och vitpeppar. Blanda ner oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Finhacka dillen och rör ner den i såsen.
  3. Vänta tills du har en fin, grå glödbädd. Grilla laxskivorna 5-7 minuter per sida.