Den här laxen kan du inte äta som vanlig gravlax, snabbgravningen är bara en smaksättning. Gott till är färskpotatis och gravlaxsås.
Ingredienser
1 kg lax
4 msk strösocker
4 msk salt
2 tsk vitpeppar, krossad
1 kruka färsk dill
Gravlaxsås:
5 msk svensk senap
4 msk vinäger
några droppar hp-sås
några droppar worcestersås
3 msk strösocker
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
2 dl matolja
2 krukor dill
Gör så här
Snabbgravad lax: Blanda samman socker, salt och vitpeppar. Skär laxen i skivor, men låt skinnet sitta kvar. Skär bort och dra loss alla stora ben. Klappa in kryddblandningen i laxen. Hacka dillen fint och klappa in den också. Lägg laxen att snabbgrava i en plastpåse i kylen, en timme räcker för att få god smak, men laxen kan ligga över natten om du vill förbereda.
Gravlaxsås: Rör samman senap, vinäger, HP-sås, worcestershiresås, socker, salt och vitpeppar. Blanda ner oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Finhacka dillen och rör ner den i såsen.
Vänta tills du har en fin, grå glödbädd. Grilla laxskivorna 5-7 minuter per sida.