Foto: TV4

Gravad lax


16

  • 2 kg färsk laxfilé
  • 2 dl socker
  • 1 dl salt
  • 1 msk grovstött vitpeppar
  •   rikligt med dill
  •   Gravlaxsås:
  • 1 1/2 msk av vardera svensk och dijonsenap
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1-1 1/2 msk HP-sås
  • 1/2 dl socker
  • 1 1/2 dl majsolja
  • 1 dl finhackad dill
  1. Gravlaxsås
    Rör samman ingredienserna till såsen i den ordning som de står. Såsen håller sig i flera veckor i kylskåp om dillen rörs ner i serveringsögonblicket.
  2. Ta bort alla ben i filéerna med hjälp av en tång. Blanda socker och salt och gnid in fiskfilén med blandningen. Hacka dillen fint och lägg ett tunt lager i bottnen av en form. Lägg först den ena filén med skinnsidan ner på dillen. Strö över dill och peppar och lägg den andra filén ovanpå, med köttsidan ner.
  3. Täck med folie och ställ fisken i rumstemperatur tills sockret smält. Låt den sedan stå kallt i 2 dygn, vänd ett par gånger under gravningen.
  4. Skrapa bort det mesta av kryddorna och skär laxen i tunna, sneda skivor.

Annons:

Senapssås

av recept.nu
  •  9 ingr

Leif Mannerströms senapssås

av Leif Mannerström
  •  11 ingr

Gravad lax med senapssås

av Pelle Johansson
  •  15 min
  •  12 ingr
  •  12 ingr
  •  12 ingr
  •  13 ingr
  •  12 ingr