Gratinerad spättafilé med potatispuré

Gratinerad spättafilé med potatispuré
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gratinerad spättafilé med potatispuré

18 ingredienser

En fiskgratäng är perfekt mat som kan förberedas i god till och sedan åka in i ugnen vid servering. Variera finhetsgraden på rätten med valet av fisk. Byt ut spättan mot rödtunga eller sjötunga. Även grönsakerna kan lätt bytas ut. Pröva att byta ut broccoli mot spenat.

Ingredienser

portioner
  • 8 rödspättafiléer
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong (eller 2 dl vatten + 0,5 fiskbuljongtärning)
  • 2 dl grädde
  • majsstärkelse, till redning
  • 0,5 citron, saft från
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt
  • 2 äggulor
  • 2 msk parmesanost

Fyllning:

  • 1 msk smör (eller margarin)
  • 100 g champinjoner
  • 100 g broccoli
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Till servering:

  • potatispuré

Gör så här

  1. Gör fyllningen. Hacka champinjoner och broccoli mycket fint. Hacka lök fint och fräs den med svampen i matfett tills vätskan kokat bort och tillsätt därefter broccolin.
  2. Låt broccolin fräsa med någon minut och tillsätt grädden. Koka ihop till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
  3. Smörj en ugnsfast form. Lägg fräset på ena halvan av filén och vik över. Placera filén i formen häll på vin och lägg ett smörat bakplåtspapper över. Baka fisken i 20 minuter i 200 grader.
  4. Häll vätskan från formen i en kastrull. Tillsätt fiskbuljong och grädde och koka ca 5 minuter. Red eventuellt av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med citronsaft kajennpeppar och salt.
  5. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulor och ost i såsen.
  6. Lägg fisken på ett ugnsfast fat häll såsen över och gratinera tills såsen fått fin färg i 5 minuter i 250 graders överugnsvärme.
  7. Servera med potatispuré.