Foto: TV4

Friterade kräftstjärtar med sherrysås


4

Här kommer ett riktigt cajunrecept. Enligt legendariske New Orleans-kocken Chef Paul Prudhomme är det viktigt att tillagningen sker snabbt och att oljan är minst 175° vid friteringen. På så sätt får man kräftstjärtarna knapriga. Smeten ska vara mycket tunn.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 1 kg skalade kräftstjärtar
  •   olja att fritera i
  • 2 tsk cajunkrydda
  •   Frityrsmet:
  • 2  ägg
  • 3 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl polenta
  • 1 tsk socker
  • 1 msk cajunkrydda för fisk
  •   Sherrysås:
  • 2  äggulor
  • 1 dl tomatketchup
  • 1 dl finhackad gul lök
  • 4 msk torr sherry
  • 2 tsk mörk fransk senap
  • 1 tsk creolekrydda
  •   några droppar tabasco
  • 2 dl majsolja
  1. Frityrsmet
    Blanda de vispade äggen och mjölken. Blanda vetemjöl, majsmjöl och polenta med sockret och kryddblandningen i en stor skål. Tillsätt hälften av äggblandningen och vispa väl. Blanda sedan i resten av äggblandningen grundligt. Låt vila i rumstemperatur.
  2. Sherrysås
    Blanda samman äggulor, tomatketchup, sherry, senap, kryddblandning, tabasco och lök. Mixa i 30 sekunder. Tillsätt oljan i en tunn stadig stråle medan maskinen fortfarande är igång. Låt maskinen gå ytterligare någon minut eller tills allt är slätt.
  3. Hetta upp oljan till 175°. Krydda kräftstjärtarna cajunkrydda. Täck dem med smeten och fritera i olja tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på papper. Servera kräftstjärtarna genast med sherrysåsen.

Annons:

Liknande recept

Krabbcocktail

av recept.nu
  •  12 ingr
  •  10 ingr

Dadelbitar

av recept.nu
  •  4 ingr
  •  7 ingr

Jambalaya

av recept.nu
  •  11 ingr
  •  9 ingr

Crêpes Suzette

av recept.nu
  •  21 ingr