Curry på bönor och linser

Curry på bönor och linser
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Curry på bönor och linser

16 ingredienser

Det här är en klassisk curry från Punjab i Indien. Försök hitta en färdig bönblandning och komplettera med linser, det måste inte nödvändigtvis vara de vi valt här.

Ingredienser

portioner
  • 150 g gula linser
  • 50 g röda linser
  • 100 g vita bönor
  • 50 g mungbönor
  • 1 l vatten
  • 2 gula lökar
  • 3 tomater
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 msk malen röd chilifrukt
  • 2 tsk salt
  • 1 dl matolja
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1 tsk garam masala
  • 3 msk färsk koriander, hackad
  • 1 tomat till garnering

Gör så här

  1. Skala och skiva den gula löken och skala och riv ingefäran. Koka linser och bönor sakta under lock i vattnet tillsammans med lök, tomater, ingefära, gurkmeja, chilipeppar och salt. Koka tills de är mjuka och vattnet har försvunnit, 1-1 1/2 timme.
  2. Värm oljan till medelvärme i en stor kastrull, stekpanna eller wok med lock. Pressa ner vitlöken. Fräs vitlöken ett par minuter så att den blir ljusbrun, inte bränd. Blanda i linser och bönor och låt alltsammans puttra 5-6 minuter tills oljan flyter upp.
  3. Skär tomaterna i klyftor och hacka koriandern. Skumma bort överflödig olja. Blanda i garam masala och koriander och låt allt stå under lock 5 minuter. Garnera med tomatklyftor och hackad koriander och servera med kokt ris.