Paj med renskavs- och kantarellfyllning

Paj med renskavs- och kantarellfyllning
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Paj med renskavs- och kantarellfyllning

14 ingredienser

En len stuvning av renskav och kantareller kommer till sin rätt i ett frasigt pajskal. God som förrätt, kvällsrätt eller på en buffé.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 msk vatten, iskallt
  • 1 krm salt

Fyllning:

  • 250 g renskav
  • 5 dl kantareller
  • 1 gul lök
  • 4 msk smör+ att bryna i
  • 4 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl ost, riven

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Hacka samman med mjöl och salt på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop till en deg och knåda in vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
  2. Skär renskavet i strimlor. Skala och hacka löken fint. Ansa kantarellerna och lägg dem i kall stekpanna. Låt kantarellerna svettas i måttligt varm stekpanna tills vätskan kokat bort. Öka värmen, lägg i lite smör. Fräs en stund och tillsätt den hackade löken. Bryn sedan skav och lök i smör. Smält 4 msk smör till stuvningen och ta av från plattan. Rör ner mjölet och ställ tillbaka på värmen. Rör ner grädde och mjölk, lite i taget. Låt sjuda på svag värme till en krämig stuvning. Krydda med salt och peppar.
  3. Fördela lök, svamp och renskav i pajskalet och häll sedan på stuvningen. Strö över den rivna osten. Grädda i ca 20 minuter tills osttäcket fått gyllene färg.