Foto: TV4

Lammpaté


18

Pröva att laga din egen, hemgjorda paté! En mixer eller matberedare är till god hjälp när du ska göra smeten. Den behöver stå ett dygn i kylen för att mogna, så tänk på det när du planerar. Den färdiga patén behöver även den mogna 3 timmar i kylen. Små gurkor är gott till.

  • 700 g lammlever
  • 100 g lammfärs
  • 150 g lammnjure
  • 400 g späck
  • 3  vitlöksklyftor
  • 12  enbär
  • 2 tsk basilika
  • 2 krm riven muskot
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • 5 cl konjak
  • 1 dl rött vin
  1. Skär lever och späck i mindre bitar och kör dem till mos, lite i taget, i matberedare. Njuren kan du köra lite mindre, till risgrynsstora bitar. Stöt enbären i mortel, skala och pressa vitlöken och blanda lammfärsen och moset med enbär, vitlök, basilika, muskot, konjak, vin samt salt och peppar. Låt patésmeten stå i kylskåp över natten så att kryddningen mognar.
  2. Sätt ugnen på 150°. Häll smeten i en patéform eller annan form av porslin eller keramik med raka kanter. Lägg på ett lock eller täck med folie, gör ett litet andningshål i folien.
  3. Sätt formen i vattenbad, dvs en långpanna med hett vatten som når upp till halva formen. Ställ alltsammans i ugnen och låt stå i 1 timme och 50 minuter. När patén svalnat bör den stå i kylskåp i 3 timmar före serveringen. Skär upp i 1-centimeters skivor.

Annons:

Liknande recept

  •  19 ingr

Plommon i madeira

av recept.nu
  •  6 ingr

Hemlagad salsicca

av recept.nu
  •  9 ingr
  •  17 ingr