Lammpaté
Foto: TV4

Lammpaté av


18 Tack för din röst

Pröva att laga din egen, hemgjorda paté! En mixer eller matberedare är till god hjälp när du ska göra smeten. Den behöver stå ett dygn i kylen för att mogna, så tänk på det när du planerar. Den färdiga patén behöver även den mogna 3 timmar i kylen. Små gurkor är gott till.

  1. Skär lever och späck i mindre bitar och kör dem till mos, lite i taget, i matberedare. Njuren kan du köra lite mindre, till risgrynsstora bitar. Stöt enbären i mortel, skala och pressa vitlöken och blanda lammfärsen och moset med enbär, vitlök, basilika, muskot, konjak, vin samt salt och peppar. Låt patésmeten stå i kylskåp över natten så att kryddningen mognar.
  2. Sätt ugnen på 150°. Häll smeten i en patéform eller annan form av porslin eller keramik med raka kanter. Lägg på ett lock eller täck med folie, gör ett litet andningshål i folien.
  3. Sätt formen i vattenbad, dvs en långpanna med hett vatten som når upp till halva formen. Ställ alltsammans i ugnen och låt stå i 1 timme och 50 minuter. När patén svalnat bör den stå i kylskåp i 3 timmar före serveringen. Skär upp i 1-centimeters skivor.

Vårens timbaler

av Lisa Lönner Pulkkinen
  •  3 min
  •  35 ingr
  •  19 ingr

Vegansk meze

av Bea Szenfeld
  •  77 ingr
  •  29 ingr
  •  1,5-2 h
  •  37 ingr
  •  33 ingr
  •  15 min
  •  6 ingr

Krämig pumpasoppa

av Elisa - Gran Canaria
  •  45 min
  •  8 ingr

Pumpasoppa

av Anton - Oslo
  •  40 min
  •  11 ingr
  •  30 min
  •  6 ingr