Paté med oliver

Paté med oliver
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Paté med oliver

15 ingredienser

Den här patén blir allra godast om den får stå och mogna i kylen över natten. Då går det också lättare att skära fina skivor.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 1 kg mager skinkfärs
  • 2 ägg
  • 6 svartpepparkorn, krossade
  • 1 tsk fyra kryddor
  • 2,5-3 dl buljong, från tärning
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 1 förp bacon
  • 200 g kycklinglever
  • 1 förp gröna oliver, med pimenta
  • salt

Cumberlandsås:

  • 450 g röd vinbärsgelé
  • 2 dl rött vin
  • 1 apelsin (saften och skalet)
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • 1 krm malen nejlika

Gör så här

  1. Ta undan hälften av baconskivorna, strimla resten och stek den i panna.
  2. Dela den halvtinade kycklinglevern i mindre bitar och stek den så att den är lätt rosa inuti, krydda. Låt svalna.
  3. Blanda färsen med ägg, kryddor och buljong så att den är ganska lös, ställ in i kyl ett par timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en avlång bakform. Varva färsen med bacon, kycklinglever och oliver tills formen är full. Täck formen med baconskivorna.
  5. Grädda i vattenbad ca 1 timme. Slå av vätskan i formen, låt patén kallna helt innan den vänds upp och skivas.
  6. Gör såsen, smält ihop vinbärsgelé med vin och apelsinsaft. Krydda med malen kryddpeppar och kryddnejlika. Tillsätt hastigt förvällda apelsinskalstrimlor.