Lantpaté med små gurkor
Foto: TV4

Lantpaté med små gurkor av


16 Tack för din röst

l den här patén ska man känna bitar av kött och lever, så om man använder matberedare måste man vara försiktig och inte köra smeten för länge. Vin, konjak och vitlök i receptet skvallrar om fransk inspiration. Byt gärna de små gurkorna mot saltgurkor. Gott till kan även vara bröd och cumberlandsås.

  1. Skär kött, lever och späckbiten i bitar. Krossa svartpepparkornen och enbären. Kör var sort för sig av kött och lever i matberedare med några tag på momentläget till grovt hack. Man ska känna bitar av alla ingredienser. Hacka annars för hand.
  2. Blanda allt hackat med salt, svartpeppar, enbär, muskot, vin och konjak med några tag på lägsta hastighet i matberedare. Blanda annars i en stor bunke. Pressa till sist ner vitlöken. Provstek gärna en klick smet och smaka av. Låt smeten vila i kylskåpet ca 3 timmar.
  3. Fodra en 1 1/2-litersform med späckskivorna, häll i den kylda smeten, pressa samman och täck med späckskivor Lägg lagerbladet och timjankvisten ovanpå. Lägg på lock eller aluminiumfolie som sluter tätt. Baka i vattenbad i 175° ugn 1 1/2 timme. Ta ut formen, lägg på press och låt pastejen kallna. Skär i rejäla skivor före servering.