Foto: TV4

Lantpaté med små gurkor


16

l den här patén ska man känna bitar av kött och lever, så om man använder matberedare måste man vara försiktig och inte köra smeten för länge. Vin, konjak och vitlök i receptet skvallrar om fransk inspiration. Byt gärna de små gurkorna mot saltgurkor. Gott till kan även vara bröd och cumberlandsås.

  • 500 g färskt sidfläsk
  • 500 g magert kalvkött
  • 250 g grislever
  • 60 g späck i bit
  • 60 tsk späck i tunna skivor
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 msk konjak
  • 1  vitlöksklyfta
  • 12  svartpepparkorn
  • 6  enbär
  • 1/2 tsk riven muskotnöt
  •   knappt 1 msk salt
  • 1  stort lagerblad
  • 1  kvist färsk timjan
  •   Till servering:
  •   små gurkor
  •   bröd
  •   sallat
  •   cumberlandsås
  1. Skär kött, lever och späckbiten i bitar. Krossa svartpepparkornen och enbären. Kör var sort för sig av kött och lever i matberedare med några tag på momentläget till grovt hack. Man ska känna bitar av alla ingredienser. Hacka annars för hand.
  2. Blanda allt hackat med salt, svartpeppar, enbär, muskot, vin och konjak med några tag på lägsta hastighet i matberedare. Blanda annars i en stor bunke. Pressa till sist ner vitlöken. Provstek gärna en klick smet och smaka av. Låt smeten vila i kylskåpet ca 3 timmar.
  3. Fodra en 1 1/2-litersform med späckskivorna, häll i den kylda smeten, pressa samman och täck med späckskivor Lägg lagerbladet och timjankvisten ovanpå. Lägg på lock eller aluminiumfolie som sluter tätt. Baka i vattenbad i 175° ugn 1 1/2 timme. Ta ut formen, lägg på press och låt pastejen kallna. Skär i rejäla skivor före servering.

Annons:

Liknande recept

Paté på hare

av recept.nu
  •  15 ingr

Lammpaté

av recept.nu
  •  12 ingr

Lantpaté med rådjur

av Gert Klötzke, Johan Gottberg
  •  8 ingr
  •  21 ingr

Julleverpastej

av recept.nu
  •  12 ingr
  •  12 ingr
  •  6 ingr