Köttfyllda piroger
Foto: TV4

Köttfyllda piroger av


4 Tack för din röst

Piroger är utmärkt mat att ta med på en utflykt eller att servera som tilltugg på cocktailparty. Gör stora piroger till lunch, mindre till förrätt och pyttesmå till tilltugg. Satsen räcker till 8 stora piroger, 16 mellanpiroger eller 24 cocktailpiroger.

  1. Degen: Smält smöret i kastrull eller mikrovågsugn. Blanda ner mjölken och värm till 37°. Dela ett jästpaket på diagonalen för att få 25 g jäst och lös upp den i lite av degvätskan. Häll på resten av vätskan. Blanda 5 dl av mjölet med saltet och blanda ner i vätskan, lite i taget. Rör degen slät och skrapa ut den på mjölat bakbord. Arbeta in resten av mjölet och knåda tills den släpper bord och händer, eventuellt kan ytterligare 1/4 dl mjöl behövas. Täck med bakduk och jäs degen 1 1/2 timme.
  2. Fyllningen: Finhacka löken och bryn den i matfett i en stekpanna. Strimla och bryn lövbiffen, blanda ner löken och smaksätt med tomatpuré och kryddor. Låt blandningen svalna.
  3. Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord. Kavla ut den tunt och skär ut 16 kvadrater. Lägg en klick av fyllningen på varje kvadrat och knip ihop degen ordentligt till halvmåneformade piroger. Vispa upp ägget och pensla pirogerna, lägg dem på smord ugnsplåt och grädda dem i 200° ugn i 20-30 minuter beroende på storlek.