Foto: TV4

Bruschetta med tomat, oliver och basilika


4

Läckra och dekorativa små munsbitar med inspiration från Italien. Lägg tomatsalsan på bröden i sista stund så att knaprigheten bevaras. Tänk på att salsan ska dra i 30 minuter, så planera i god tid. Till den här rätten passar det utmärkt att även servera några skivor lufttorkad skinka eller salami.

  • 8  skivor vitt lantbröd
  • 6  tomater
  • 6  stora gröna oliver med kärnor
  • 1  knippa basilika
  • 1  vitlöksklyfta
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk olivolja, extra virgin
  •   en nypa strösocker
  •   salt och malen svartpeppar
  •   Till garnering:
  •   olivolja
  •   riven parmesanost
  1. Värm ugnen till 200 °. Dela tomaterna, kärna ur dem och finhacka tomatköttet. Kärna ur och finhacka oliverna. Strimla basilikabladen och skala och riv vitlöken fint.
  2. Blanda tomater, oliver, basilika och vitlök med vinäger, olivolja, socker, salt och peppar. Balansera mängderna av salt, syra och socker beroende på hur mogna tomaterna är. Tänk även på sältan från oliverna. Låt salsan dra i rumstemperatur i ca 30 minuter och sedan rinna av i finmaskig sil eller durkslag.
  3. Rosta bröden i ugnen i ca 5–7 minuter så att de får fin färg. Ta ut dem och lägg på tomatsalsan, droppa över olivolja och strö över riven parmesanost.

Annons:

  •  8 ingr
  •  9 ingr

Antipastotallrik

av Sacha Smederevac
  •  20 min
  •  16 ingr
  •  12 ingr

Bruschetta Toselli

av Roman - Malmö
  •  40 min
  •  10 ingr

Bruschetta

av Okänd
  •  6 ingr
  •  14 ingr