Västerbottenpaj med kräftstjärtar

Västerbottenpaj med kräftstjärtar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Västerbottenpaj med kräftstjärtar

12 ingredienser

En västerbottenpaj passar bra till sommarens alla utemiddagar. Här blir den extra festlig i portionsform.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • 2 msk vatten, kallt

Äggstanning:

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 g Västerbottensost, riven

Till servering:

  • 6 körsbärstomater
  • 24 kräftstjärtar
  • dill, hackad
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl och smör. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare. Klä smorda portionsstora pajformar med degen. Ställ i kyl i ca 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 200°. Vispa ägg och mjölk, krydda med salt och peppar. Vänd ner osten. Nagga pajbottnen med gaffel och fyll pajskalen med äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, till äggstanningen stelnat och fått fin färg.
  3. Dela körsbärstomaterna. Blanda tomathalvor, kräftstjärtar, dill och olja. Fördela blandningen ovanpå pajerna före servering.