Foto: TV4

Nässelsoppa


6

Nässlor är ett av våra finaste vårtecken. En solig söndag kan man gå ut och plocka de späda toppskotten och laga en nässlesoppa. Anisfröna i soppan kan ersättas med pernod, om man inte har barn med vid bordet, förstås.

  • 2 liter toppskott av späda nässlor
  • 1  gul lök
  • 1  fänkålshuvud
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 1/2 liter grönsaksbuljong
  • 1 msk anisfrön
  •   salt och malen vitpeppar
  •   Till servering:
  • 6  pocherade ägg
  1. Rensa, skölj och förväll nässlorna i vattnet i 8–10 minuter. Ta upp nässlorna, låt dem svalna och krama ur dem lite, spara spadet. Hacka eller mixa nässlorna.
  2. Ansa och hacka lök och fänkål fint. Krossa anisfröna. Smält smöret i en kastrull och fräs hacket i några minuter så att det mjuknar utan att ta färg. Lägg i de hackade nässlorna. Pudra över vetemjölet och rör om ordentligt. Spä med buljongen, lite i taget och koka upp. Låt soppan sjuda i 10 minuter och krydda med anis, salt och peppar. Servera genast med ett förlorat ägg i varje tallrik.
  3. Pocherade ägg
    Häll vatten i en låg, vid kastrull. Låt koka upp och tillsätt salt och ättika. Minska värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i en kopp och låt det sakta glida ner i vattnet. Se till att vattnet sjuder. Så snart vitan stelnat är ägget färdigt. Det tar ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.

Annons:

Nässelsoppa

av recept.nu
  •  12 ingr
  •  8 ingr

Nässelsoppa

av Jacob Wismar
  •  8 ingr
  •  10 ingr

Nässelsoppa med pocherat ägg

av Fredrik Pettersson
  •  11 ingr

Nässelsoppa

av Robert Nilsson
  •  7 ingr
  •  10 ingr

Nässelsoppa

av Leif Mannerström
  •  8 ingr