Skölj nässlorna i rikligt med vatten. Ta bort grova stjälkar. Förväll i buljongen 5-10 minuter. Häll av kokspadet och spara det. Grovhacka de förvälla nässlorna och gräslöken.
Smält smöret i en kastrull. Pudra över mjölet och rör om. Spä med buljongen, lite i taget. Låt soppan sjuda ca 5 minuter. Krydda med salt, nymalen peppar, anis och fänkål.
Lägg i de grovhackade nässlorna och gräslöken strax före serveringen. Värm soppan men låt den inte koka. Den ska ha en vacker djupgrön färg. Häll upp soppan i varma tallrikar och lägg ett pocherat ägg i varje tallrik.
Pocherade ägg : Häll vatten i en låg, vid kastrull. Låt koka upp och tillsätt salt och ättika. Minska värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i en kopp och låt det sakta glida ner i vattnet. Se till att vattnet sjuder. Så snart vitan stelnat är ägget färdigt. Det tar ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.