Iskall yoghurtsoppa

Iskall yoghurtsoppa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Iskall yoghurtsoppa

8 ingredienser

Bulgarien är yoghurtens hemland. Där serveras den vid alla tider på dagen och i många olika former, också som dryck och soppa. Den vanligaste soppan är den här, tarator, som bland annat består av iskall yoghurt, gurka och vitlök. Den serveras varma sommardagar med bröd att bryta till.

Ingredienser

portioner
  • 2 gurkor
  • 1 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 msk dill, finhackad
  • 5 dl yoghurt
  • 2 msk neutral olja
  • 1 msk mynta, hackad

Gör så här

  1. Skala gurkorna och skär dem, först i fyra delar på längden, sedan i skivor på tvären. Lägg gurkskivorna i en skål och strö på saltet.
  2. Gnid in en annan skål med vitlöken. Häll i vinägern, dillen och yoghurten, blanda väl och häll det sedan över gurkan.
  3. Stänk över oljan och strö på myntan strax före serveringen.