Foto: TV4

Skånsk äppelkaka med kall vaniljsås


4

Skåne har ett av vårt lands mest omfattande och varierande matutbud. I den här äppelkakan möts den skånska kavringen och de syrliga äpplena i skön förening. Skånsk äppelkaka ska lagas i gjutjärnspanna enligt traditionen. Kakan serveras med kall vaniljsås.

  • 5 dl riven kavring
  • 5 dl osockrat äppelmos
  • 3 dl socker
  • 75 g smör
  •   Vaniljsås:
  • 1  vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 4  äggulor
  1. Vaniljsås
    Skär upp vaniljstången, skrapa ut kärnorna och lägg allt i en rostfri kastrull med grädde och mjölk. Koka upp och låt det sjuda ett par minuter och sedan svalna. Ta upp vaniljstången och vispa ner sockret och äggulorna. Sätt kastrullen tillbaka på spisen och låt det hela sakta sjuda upp under omrörning på mycket svag värme. Såsen får inte koka, då skär den sig. Ställ såsen kallt.
  2. Sätt ugnen på 200°. Smörj en gjutjärnspanna med höga raka kanter. Lägg ett tillklippt smörpapper i bottnen. Blanda ströbrödet av kavring med sockret och lägg ett lager i bottnen, bara så det täcker ordentligt. Lägg på ett lager äppelmos, ca 2 cm tjockt, mer ströbröd, sedan äppelmos igen, och till sist ytterligare ett tjockt lager ströbröd.
  3. Klicka ordentligt med smör på ytan och grädda kakan i 30–40 minuter, ytan ska bli läckert knaprig. Låt kakan svalna, dra med en kniv runt kanten och skaka pannan. Lägg ett fat på och vänd hastigt stekpannan upp och ner. Dra bort smörpapperet och vänd kakan igen så att den knapriga sidan kommer upp. Pudra eventuellt lite florsocker över kakan.

Annons:

Äppelkaka med vit choklad

av Melker Andersson
  •  12 ingr

Slättbosnus

av recept.nu
  •  4 ingr
  •  12 ingr

Äppelkaka med vaniljsås

av Pontus Frithiof
  •  11 ingr
  •  8 ingr

Fransk äppelkaka

av Kerstin - Helsingborg
  •  40 min
  •  11 ingr