Midsommartårta
POPULÄRT Foto: TV4
Midsommartårta
Ingredienser
- 500 g mandelmassa, grovriven
- 250 g smör, mjukt
- 6 ägg
- 2 msk vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
Fyllning:
- 6 dl vispgrädde
- ca 400 g jordgubbssylt (el. sockrat mos)
- 8 gelatinblad
- färska bär, till garnering
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en liten långpanna noga. Kakan bakas i två omgångar. Smeten delas i två.
- Blanda mandelmassa och smör väl med elvispens degkrokar eller i matberedare. Arbeta in äggen ett i sänder, sist mjölet blandat med bakpulver.
- Bred ut hälften av smeten i pannan. Grädda klart mitt i ugnen ca 20 min. Vänd upp kakan när den svalnat och grädda nästa botten. Låt dem kallna.
- Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten 5 min. Fiska upp dem och smält dem på lägsta värmen i en kastrull.
- Vispa grädden tjock. Vänd ned sylt eller mos och sist gelatinet.
- Bred hälften av grädden mellan bottnarna, resten över tårtan. Garnera med bär och ställ kakan kallt tills den serveras.