Maj-Lis kakor

Maj-Lis kakor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Maj-Lis kakor

13 ingredienser

Dessa dubbla kakor med glasyr och valnöt på toppen och kaffe/chokladkräm emellan är en riktig specialitet.

Ingredienser

portioner
  • 250 g smör (eller margarin)
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 5,5 dl vetemjöl
  • smör till plåten

Fyllningen:

  • 60 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 msk kakao
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk snabbkaffepulver

Eventuell garnering:

  • 2 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten
  • ca 30 valnötter

Gör så här

  1. Arbeta snabb ihop smör, socker, äggula och vetemjöl till en deg. Låt den vila svalt i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar, cirka 4 centimeter i diameter. Lägg dem på smorda plåtar och grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.
  3. Blanda ihop fyllningen och fördela på hälften av kakorna och lägg de andra ovanpå. I det här skicket går de utmärkt att frysa.
  4. Om man vill glasera kakorna, blanda florsocker med vatten till en glasyr. Bred över och garnera med en valnötskärna.