Lingonäppelpaj med vaniljsås

Lingonäppelpaj med vaniljsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lingonäppelpaj med vaniljsås

15 ingredienser

Tänk dig en paj med fyllning av lingon, äpple och mandelmassa när höstens första äpplen mognat. Servera pajen som mellanmål eller dessert med vaniljsås till.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 tsk standardmjölk
  • 125 g smör, kallt
  • 4 äpplen, skalade och skivade
  • 100 g mandelmassa
  • 2 dl lingon
  • 1 äggula, till pensling

Vaniljsås

  • 2 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,25 dl standardmjölk
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

  1. Lägg mjöl, socker, ägg och mjölk i en matberedare. Lägg smöret i bitar ovanpå. Blanda 20–30 sekunder tills degen går ihop.
  2. Kavla ut degen ganska tunt. Klä en pajform med lös botten. Sporra ut 1 1/2 cm breda remsor av överbliven deg. Lägg äpplena i bottnen på formen, täck med tunt skivad mandelmassa, lägg ett lager lingon ovanpå. Lägg degremsorna i ett rutmönster över. Pensla med äggula. Grädda i 175° 25–30 minuter.
  3. Sås: Häll mjölken och 1 dl grädde i en kastrull, ej aluminium. Dela vaniljstången på längden, skrapa ner kornen i gräddmjölken, lägg i resten av vaniljstången. Koka upp och koka några minuter på svag värme. Ta upp vaniljstången. Vispa samman äggulor och socker, vispa i lite av mjölken, häll i blandningen i kastrullen. Sjud på svag värme under vispning tills såsen tjocknat, den får inte koka. Låt såsen kallna. Vispa resten av grädden och blanda den med den kalla såsen.