Tänk dig en paj med fyllning av lingon, äpple och mandelmassa när höstens första äpplen mognat. Servera pajen som mellanmål eller dessert med vaniljsås till.
Lägg mjöl, socker, ägg och mjölk i en matberedare. Lägg smöret i bitar ovanpå. Blanda 20–30 sekunder tills degen går ihop.
Kavla ut degen ganska tunt. Klä en pajform med lös botten. Sporra ut 1 1/2 cm breda remsor av överbliven deg. Lägg äpplena i bottnen på formen, täck med tunt skivad mandelmassa, lägg ett lager lingon ovanpå. Lägg degremsorna i ett rutmönster över. Pensla med äggula. Grädda i 175° 25–30 minuter.
Sås: Häll mjölken och 1 dl grädde i en kastrull, ej aluminium. Dela vaniljstången på längden, skrapa ner kornen i gräddmjölken, lägg i resten av vaniljstången. Koka upp och koka några minuter på svag värme. Ta upp vaniljstången. Vispa samman äggulor och socker, vispa i lite av mjölken, häll i blandningen i kastrullen. Sjud på svag värme under vispning tills såsen tjocknat, den får inte koka. Låt såsen kallna. Vispa resten av grädden och blanda den med den kalla såsen.